понедељак, 13. децембар 2021.

 БОРИСАВ СТАНКОВИЋ "НЕЧИСТА КРВ"



1. Истражи податке о пишчевом животу и стварању, а затим о настанку овог романа.

2. Анализирај композицију романа. Пратите временске оквире радње романа. Покушајте дефинисати којој врсти романа припада "Нечиста крв".

3. Образложи друштвене околности приказане у дјелу и повежи их са пишчевим личним животом и искуством. Примјерима из књиге поткријепи тврдње о друштвеном статусу јунака,  начину живота, традицији, међусобним односима.  Уочи односе између сеоског и варошког свијета Коментариши друштвене промјене које су се дешавале и како су утицале на породицу.

4. Објасни значење насловне синтагме и уочи везу наслова и садржине дјела. Утврди коријене ефенди-Мите и Софке. Анализирај ликове предака. Како се у роману испољава нечиста крв.

5. Анализирај лик ефенди-Мите. Пратите развој његовог лика од успона до пада. Чиме је условљено његово пропадање. Размислите о разлозима који се крију и у њему самом.

6. Посебну пажњу посвети анализи Софкиног лика. Чиме је мотивисана њена свијест о посебности? Прати њена расположења и емоције. Посебну пажњу посвети анализи њене "двогубе" личности. Откриј који је моменат прекретница у њеном животу и како га она доживљава. Прати путању њене личности од посебности до препуштености. У чему је њена трагика, а у чему њена величина?

7. Како си доживио/ла лик газда Марка? Ко су његови преци? Уочи које су културолошке разлике између њега и ефенди- Мите. Који свијет он симболизује. Какав је његов однос према Софки?У чему се огледа његова трагика?

8. Анализирај однос између Томче и Софке. Прати ток развоја тог односа. Шта је коријен раскола међу њима, а који конкретан моменат је утицао на то?

9. Анализирај језик и стил романа. Које начине казивања користи Станковић? Да ли у своје дјело уноси дијалекатски говор?

10. Откријте идеју овог романа. Које мисли о животу и човјеку крије ?


За оне који желе знати више:

- Свадбени обичаји старог Врања у Станковићевом роману (поред чињеница приказаних у књизи покушајте пронаћи податке и фотографије и у другим изворима информација- новине, интернет, историографске књиге и сл.)

Кућа Боре Станковића у Врању
- Опис ентеријера и екстеријера у Станковићевом роману (анализирај описе ентеријера и екстеријера, покушај пронаћи податке и фотографије о архитектури и изгледу покућства старог Врања из других извора информисања)

- Приказ Дучићевог есеја "Бора Станковић"из 1929.

- О екранизацији Станковићевих дјела



среда, 1. децембар 2021.

 ЈЕЗИК И КОМУНИКАЦИЈА

БИТНА СВОЈСТВА ЈЕЗИКА И ЊЕГОВЕ ФУНКЦИЈЕ




  ДЕСПОТ СТЕФАН ЛАЗАРЕВИЋ "СЛОВО ЉУБВЕ" Истраживачки задаци за интерпретацију дјела: 1. Истражите личност деспота Стефана! Зашто ј...