уторак, 11. април 2023.


 

МЕТОДЕ ИЗЛАГАЊА У УСМЕНОМ ПОСЛОВНОМ КОМУНИЦИРАЊУ

 

 У усменом извјештавању примјетни су различити начини излагања.

Ти начини прилагођавају се ситуацији, говорницима и захтјевима одређене комуникације. Може се издвојити 5 основних метода или начина:

1.     Фактографски начин

Овај начин извјештавања заснован је на јасном, конкретном и сажетом излагању (чињеница, цифара, имена...) како би слушаоци лакше схватили кључно питање „О чему је ријеч“ и били увјерени у исправност тврдњи говорника.

2.    Критички начин

Овај начин карактеришу процјена и вредновање чињеница, стања и ставова других. У ствари, првенствено се ради о критици (примједбе, обезврјеђивање, оптуживање) или оспоравање вриједности других и њиховог рада. Критички начин мишљења и извјештавања нарочито је ризичан ако серади о некомпетентном говорнику који има унапријед припремљен циљда омаловажи другога. Критика мора бити поткријепљена чињеницама.

3.    Конструктиван начин

За разлику критичког начина, конструктиван начин подразумијева позитивну оријентацију – ненаметљиво указивање на оно шта је добро и зашто је то добро исправно или ефикасно. Овај начин одликује се одсуством претјеривања и једним умјереним начином дасе укаже и наслабости и да позитивна сугестија. Манифестује се оптимистички став.

4.    Сугестиван начин

Сугестиван начин има сличности са конструктивним начином. Разликују се по томе што се сугестивним начином даје одговор на питања Шта треба чинити, Како конкретно ријешити проблем, како ријечи претворити у дјела.

5.    Емотивни начин

У неким специфичним ситуацијама говорник ће себи дозволити изражавање личних осјећања. То су најчешће радост, одушевљење, понос, али може изразити и разочарење, љутњу...

Овакав начин је пропраћен израженом мимиком и гестовима.

Овдје је примјер извјештаја чији су дијелови писани различитим начинима, од 1. до 5.



Задатак: Написати краћи извјештај са једнодневног излета једним од начина који ћете сами произвољно одабрати.

 

  ДЕСПОТ СТЕФАН ЛАЗАРЕВИЋ "СЛОВО ЉУБВЕ" Истраживачки задаци за интерпретацију дјела: 1. Истражите личност деспота Стефана! Зашто ј...