недеља, 14. јануар 2024.

 САВРЕМЕНА ДРАМА



Савремена свјетска драма увелико је условљена послијератном песимистичком атмосфером те се њене основне тезе подударају са идејама егзистенцијализма (вјера у апсурдност човјековог постојања, истицање отуђености и одсуства трајних вриједности у човјековом животу и комуникацији међу људима...)
Упоредо са филозофским и антироманом развија се и драма апсурда или антидрама. Издвајају се Ежен Јонеско дјелима "Ћелава пјевачица" и "Столице" и Самјуел Бекет дјелима "Чекајућу Годоа" и "Крај игре".
Драмски писац савременог узраза у енглеској драми је Харолд Пинтер, нарочито у дјелима "Соба" и "Рођендан".
У њемачкој драми издвајају се драме Бертолда Брехта "Опера за три гроша" и "Мајка храброст и њена дјеца".
У хрватској књижевности водећи писац у сва три рода је Мирослав Крлежа чија је позната драма "Господа Глембајеви".
У српској послијератној драми издвојила се "Небески одред" Ђорђа Лебовића. Другу оријентацију чине митско-поетске драме као што је драма Ота Бихаљија "Невидљива капија"
Нарочит траг у савременој драми оставили су Борислав Михајловић Михиз, Александар Поповић и Душан Ковачевић. Михиз је написао "Бановић Страхињу" и "Краљевић Марка", Александар ППоповић "Развојни пут Боре Шнајдера", а за Ковачевића се каже да јњ "савремени Нушић", а његова позната остварења су Маратонци трче почасни круг, Радован трећи, Сабирни центар, Балкански шпијун, Професионалац и др.




  ДЕСПОТ СТЕФАН ЛАЗАРЕВИЋ "СЛОВО ЉУБВЕ" Истраживачки задаци за интерпретацију дјела: 1. Истражите личност деспота Стефана! Зашто ј...