среда, 25. новембар 2020.

 Оскар Вајлд "Слика Доријана Греја"


Електронска књига: 

https://www.docdroid.net/F8ped6z/slika-dorijana-greja-pdf


 Душан Ковачевић "Балкански шпијун"

Балкански шпијун драма Душана Ковачевића о политичкој параноји Илије Чворовића, бившег поклоника Стаљинове политике. Боравак у затвору утицао је на психу овог јунака и он у својој параноји прати свог подстанара. Душан Ковачевић је своју комику усмјерио на овај друштвени феномет - слијепа оданост режиму.

Филм је снимљен 1984. године, а улогу Илије Чворовића игра Данило Бата Стојковић.




четвртак, 5. новембар 2020.

 НАРОДНА ПРИПОВИЈЕТКА "НЕМУШТИ ЈЕЗИК"




О постојању народних приповиједака и о њиховом усменом преношењу код наших народа имамо и старијих и јаснијих података од оних који се односе на наше народне пјесме.

Систематско биљежење народних приповиједака почиње код нас Вук   Стефановић Караџић (1821-1853).

У предговору Народних српских приповиједака из 1821. Вук је народне приповијетке подијелио на:

1.     МУШКЕ- оне у којима нема чудеса, него оно што се приповиједа рекао  би човјек да је заиста могло бити

2.     ЖЕНСКЕ – приповиједају којекаква чудеса што не може бити

Најприхватљивија подјела народних приповиједака:

1.     ПРИЧЕ О ЖИВОТИЊАМА

2.     БАЈКЕ

3.     СКАСКЕ И ЛЕГЕНДЕ

4.     НОВЕЛЕ

5.     ШАЉИВЕ ПРИЧЕ

6.     РАТНИЧКО-ПАТРИЈАРХАЛНЕ АНЕГДОТЕ

Анализа приповијетке Немушти језик:

1.     Наведите фабуларни ток приповијетке!

2.     Које су предности познавања немуштог језика?

3.     Шта је чобанин научио од пса, а шта од пијетла?

4.     Шта је тема ове приче?

5.     Шта је у овој причи фантастично?

6.     Која су општа мјеста у овој бајци?

Анализа књижевно-теоријских појмова:

БАЈКА-народна приповијетка фантастичне садржине. У бајкама се појављују натприродна и измишљена бића. Она увијек садржи и реалне чињенице из стварног живота. Темацки обично није везана за неко одређено вријеме или простор. Јунаци носе општа имена: чобанин, царевић, дјевојка.

БАСНА- Прича чији су јунаци претежно животиње, а на крају приче слиједи закључак-поента. Лисица-лукавство, вук-насиље, лав- снага, магарац-глупост.

У баснама доминирају алегоријске слике. Оснивач басни је Езоп који је живио у старом вијеку. Највећи баснописци су и Лафонтен и наш Доситеј Обрадовић.

СКАСКА- грч. Eshatos=крајњи, посљедњи

Кратко казивање о посљедњем времену. Основна јој је тенденција разјашњавања. Језгровита фабула испричана најчешће као лични доживљај.

ЛЕГЕНДА-Краће прозне творевине једноставне композиције које се путем предања преносе с кољена на кољено. То је и народно предање о животу неке особе или о неком догађају.

ШАЉИВА ПРИЧА, - Краћа прича заснована на комици ријечи или ситуације. Описује један догађај, особину, даје један одговор. Често је заснована на неспоразуму који произилази из употребе страних ријечи ,хомонима, локализама, из буквалног схватања ријечи.

АНЕГДОТА- кратка духовита прича о неком занимљивом или мање познатом догађају. Некада је уграђена у дужу причу. Оштроуман и неочекиван завршетак иде по правилу уз анегдоту, понекад има и сатиричну жаоку.



среда, 4. новембар 2020.

 

НАРОДНА БАЛАДА "ЖЕНИДБА МИЛИЋА БАРЈАКТАРА"

Овдје можете прочитати пјесму:

https://sr.m.wikisource.org/sr-ec/%D0%96%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B4%D0%B1%D0%B0_%D0%9C%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%9B%D0%B0_%D0%B1%D0%B0%D1%80%D1%98%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%B0%D1%80%D0%B0




Анализа пјесме:

-        Чиме је вас опчинила ова пјесма?

Доминантан утисак на читаоца оставља трагика једне љубави која налази своје уточиште у смрти. Интересантан је мотив урока и коби јер човјек желећи нешто савршено изазива зло.

-        Које старо вјеровање или сујевјерје налазимо у основи ове пјесме?

То је вјеровање да претјерана љепота привлачи зле силе и доноси несрећу.

-        Која је тема ове пјесме?

У овој пјесми је обрађена тема трагичне и кобне љубави Милића барјактара.

-        Образложите композицију пјесме!

·       УВОД: тражење дјевојке

·       ЗАПЛЕТ:нађена једна посебна дјевојка, одлазак и боравак у тазбини,  таштино повјеравање истине, сватовска колина

·       КУЛМИНАЦИЈА: дјевојка умире, младожења тужи

·       ПЕРИПЕТИЈА: младожења се враћа кући и умире

·       РАСПЛЕТ:мајка остаје сама да тужи над својом судбином, тужбалица

-        Како сте доживјели лик Милића?

О Милићу у овој пјесми сазнајемо само по његовом специфичном избору невјесте. С обзиром да за себе тражи посебну дјевојку сигурно постоји основ за то у његовим људским и витешким квалитетима, Вјероватно је ријреч о свјесности својих вриједности али можда и извјесна умишљеност и избирљивост.

-        Који стихови нам објашњавају поријекло,љепоту и квалитете дјевојке!

Дјевојку описује Милета и приписује јој епитете физичке љепоте, али и духовних вриједности.

-        Танка струка, висока стаса

-        Коса

-        Очи

-        Зуби

-        Уста

-        Поглед

-        Покрет и држање

Поријекло дјевојке је племенито. Она потиче из богате породице на гласу која сватове богато гости, а младожењу богато дарује. Мајка је поштена, не крије дјевојачку коб, одаје је младожењи, на вријеме га упозорава.

Дјевојка је описана у Милићевом питању и мајчином одговору. Злато---сребро---сунце---бог  ријечи су које показују да никаква материјална вриједност не може мјерити са божанском природом ове дјевојке. Гдје је мјесто ономе што припада само богу?

-        Како ви разумијете дјевојчину рану смрт и њену коб?

Дјевојка је своју смрт предосјетила, забољела ју је глава. Савршенство и идеал и нису од овог свијета, припадају неком другом, духовном свијету. Све што претјерано привлачи невољу.

-        У пјесми се два пута појављује тужбалица. Шта знате о овој књижевној врсти?

-        Тужбалица (нарицаљка или запевка) је песма којом се нариче, тужи за мртвим, важан је и обавезан елеменат у погребном церемонијалу. Жена која нариче зове се нарикача, тужилица или покајница. Обично туже жене, мајке, сестре, ћерке, снахе, а има доказа и о мушком тужењу. У циљу лепшег нарицања овај задатак се поверава вештим особама, те тако настају професионалне нарикаче, о чијем постојању сведочи и Вук Стефановић Караџић.

 

-        Издвојите у пјесми епске, лирске и драмске  елементе!

Епско:нарација, радња

Лирско: мотив љубави, мотив коби, осјећајност, трагика

Драмски: дијалошка форма


-        Дефинишите појам епско-лирске пјесме и баладе!

ЕПСКО-ЛИРСКА ПЈЕСМА:

У предговору првој књизи лајпцишког издања Вукових пјесама, 1824. године,  Вук је примјетио да се неке пјесме налазе „на међи између јуначкије и женскије“.

То су пјесме које садрже неке епске елементе, али је у њима обрада лирска. У нашој народној поезији издвајају се двије групе: БАЛАДЕ и РОМАНСЕ.

БАЛАДЕ:  Усмена приповиједна пјесма с богато израженим елементима лирског и драмског карактера. Садржај баладе чини неки трагичан догађај.

СЛОВЕНСКА АНТИТЕЗА:

је стилска фигура поређења, која се најчешће користи у народним песмама (лирским и епским) и типична је за словенске народе. Састоји се од питања, више понуђених одговора, односно претпоставки, негирања тих одговора и тачног одговора,1) односно одгонетке.

ГРАДАЦИЈА: Градација (латински: gradatio — постепеност, поступност);

У реторици начин да се прво излажу па тек онда све јаче аргументују; често се користи у епским песмама

 

  ДЕСПОТ СТЕФАН ЛАЗАРЕВИЋ "СЛОВО ЉУБВЕ" Истраживачки задаци за интерпретацију дјела: 1. Истражите личност деспота Стефана! Зашто ј...