петак, 17. септембар 2021.

 Бранко Радичевић "Певам дању, певам ноћу"

Певам дању певам ноћу


Певам дању, певам ноћу,
Певам, селе, што год оћу:
И што оћу, оно могу,
Само једно још не могу:
Да запевам гласовито,
Гласовито, силовито,
Да те дигнем са земљице,
Да те метнем међ звездице.
Кад си звезда, селе моја,
Да си међу звездицама,
Међу својим, селе моја,
Милим сестрицама.

        

Ову пјесму је Бранко Радичевић засписао у споменар Мине Караџић 5. јануара 1847. године. Минин споменар има 68 песама, записа и цртежа и чува се у Архиви Српске академије наука и уметности у Београду. Осим Бранка Радичевића, Мини су се у споменицу уписали и други Вукови сарадиници, пријатељи и ствараоци – Ђура Јакшић, Петар II Петровић Његош, Јакоб Грим, Милица Стојадиновић Српкиња.

Бранко Радичевић (1824–1853) био је значајан српски пјесник који је живио и стварао у 19. вијеку. Под утицајем Вука Стефановића Караџића објавио је 1847. године своју збирку Песме на народном језику. Бранко Радичевић и Мина Караџић дружили су се у младости. Бранко ју је, изгледа, потајно волио.

Мина Караџић (1828–1894) била је седмо од тринаесторо дјеце Ане Краус и Вука Стефановића Караџића. Била је једна од најобразованијих жена свога времена. Одлично је говорила њемачки, енглески, италијански и француски, а знала је и руски језик. Преводила је српске народне приповијетке и пословице са српског на њемачки језик. Поред тога је сликала и свирала клави.

ТЕМА: Љубав би до звијезда да се вине

ОСЈЕЋАЊА: радост живљења и љепота љубави

МОТИВ ПЈЕСМЕ:

Радост живљења, пуноћу живота и величанственост љубави пјесник изражава путем медија који је њему најсвојственији и најдражи----ПЈЕСМА, ПОЕЗИЈА, ПОЕТСКО КАЗИВАЊЕ, ПЈЕВАЊЕ. Његово пјевање је равно живљењу, он пјева дању, пјева ноћу, то је пјесниково стално стање духа. Његова пјесма је моћан медији да се изрази мишљење, гласни и јасно, да емоција и мисао превазиђу реалност. (певам што год хоћу и што хоћу то и могу....)

МОТИВ ЗВИЈЕЗДЕ:

Није изолован случај употребе мотива звијезде у поезији. Звијезда је честа метафора за узвишеност љубави и љепоте. Дјевојка је је за пјесника нешто драгоцјено, она је за њега идеал који мора да се стави међу савршене, као што су звијезде. Она је за њега посебна, чак и недостижна. Она је више идеал и савршенство него дјевојка од крви и меса. Она је стављена на звјездани трон.

МОТИВ ЉУБАВИ:

Овај мотив дочаран је на један традиционалан начин, својствен патријархалном и народном погледу на свијет. Дјевојку ословљава са СЕЛЕ што је више израз невиног и чистог братског и сестринског односа него љубавне чежње и испуњености.

СТИЛСКЕ ОСОБЕНОСТИ:

- стих: осмерац (16 осмераца у једној строфи својствен је народсној књижевности)

- ритам: убрзан и ведар


- рима: парна и унакрсна

- стилске фигуре:

АНАФОРА: 

Певам дању, певам ноћу,

Певам селе што год хоћу...

ЕПИФОРА: 

И што оћу, оно могу,

Само једно још не могу:

ПАЛИЛОГИЈА:

Да запевам гласовито,

Гласовито, силовито...

 

  ДЕСПОТ СТЕФАН ЛАЗАРЕВИЋ "СЛОВО ЉУБВЕ" Истраживачки задаци за интерпретацију дјела: 1. Истражите личност деспота Стефана! Зашто ј...