недеља, 9. октобар 2022.

 ЛАВ НИКОЛАЈЕВИЧ ТОЛСТОЈ 

„АНА КАРЕЊИНА“
https://tajsi.wordpress.com/


1.     Истражите стваралачки портрет писца!

2.     Истражите историју настанка романа! Које наслове је Толстој давао овом роману? Прокоментаришите значење тих наслова и оправданост крајњег избора- Ана Карењина!

3.     Каква је функција епиграфа (мото)романа. На који мначин се одабрани епиграф односи на смисао романа? Да ли је значење епиграфа једнозначно или вишезначно?

4.     Размисли о значењу уводне реченице у роману!

5.     Истражите историјски контекст романа и откријте које све слојеве друштва слика Толстој?(просторна и временска локализација)

6.     Размотрите спољашњу композицију романа!

7.     Овај роман обухвата два романа у једном. Размотрите на које теме се односе та два Толстојева сегмента посматрања догађаја! Које теме/проблеме поставља овим романом?

8.     Размотрите умутрашњу композицију романа.

9.     Три фабуларне линије овог романа прате три породице. Направите приказ (стабло или мапу) повезаности ликова у дјелу! Размислите о томе шта одликује сваку од породица! Размотрите могућност за остваривање склада у свакој од породица:

Облонски

Карењин

Шчербацки

Љевин

Вронски

10.  Анализирајте лик Ане Карењине! Обратите пажњу на њену појаву, начин на који је други доживљавају на почетку романа! Посматрајте је са становишта друштвеног слоја коме припада! Размотрите односе:

Ана – Карењин

Ана - Серјожа

Ана – Вронски

Ана – Кити

Ана – Доли

Ана - Стива

Анализирајте и схватите узроке њене трагедије! Анализирајте догађаје који су пресудно утицали на Анину судбину! Анализирајте њене поступке!Обратите пажњу на мотив сна!

Упоредите лик Ане Карењине са ликом Татјане Ларине!

Зашто је за Ану смрт једино рјешење?

11.  Анализирајте љубавни троугао Карењин – Ана – Вронски!

Размотрите однос ова два мушкарца према Ани!

Упоредите проблеме у браку Карењиних и Облонских? Размислите о томе зашто један брак пропада, а други ипак опстаје!

12.  Анализирајте лик Вронског!Да ли је за њега однос према Ани још једна авантура или истинска љубав? Зашто га Ана привлачи? Како се носи са догађајима који тремете љубавну идилу? Како се носи са Аниним карактером! Изнесите утиске о овом јунаку.

13.  Анализирајте лик Карењина! Какав је његов однос са Аном, сином, однос према послу и друштву? Анализирајте његове поступке!

14.  Зашто је за роман важан лик Љевина? Које идеје је Толстој презентовао кроз његов лик? Како се развија његов однос са Кити?

15.  Размислите о идејама овог романа! Наведите неке од њих!

  ДЕСПОТ СТЕФАН ЛАЗАРЕВИЋ "СЛОВО ЉУБВЕ" Истраживачки задаци за интерпретацију дјела: 1. Истражите личност деспота Стефана! Зашто ј...