среда, 11. септембар 2024.

 4. НАРОДНА ЛИРСКА ПЈЕСМА "СУНЦЕ СЕ ДЈЕВОЈКОМ ЖЕНИ"

https://opusteno.rs/analiza-dela-f158/analiza-dela-sunce-se-devojkom-zeni-narodna-pesma-t22981.html


КЊИЖЕВНИ РОД: лирика

ВРСТА: народна лирска пјесма - митолошка

АНАЛИЗА :

Пјесничке слике:                                                          мотиви:

1.      Обраћање дјевојке Сунцу ----------------      дјевојачка љепота   (земаљска, пролазна)

                                       

2.   Сусрет Сунца и дјевојке  ------------------    сунчева љепота

                                                                                              ( небеска, вјечна)

3.  Настанак звијезде Данице------------------  љепота звијезде


Пјесма "Сунце се дјевојком жени" настала је у давна времена својим пјесничким сликама асоцира на бајколике предјеле гдје се састају натприродна бића креирана маштом и давним представама о животу и човјеку. На старину ове пјесме и њено народно поријекло упућују и архаични изрази (ашик учинити, љубовца) и начин приповиједања (за гору на воду...)

Три пјесничке слике само наизглед дјелују као ток радње (обраћање Сунцу-----Сунчев излазак---сусрет са дјевојком----одвођење дјевојке), а уствару су пјеснички мотиви који имају своје дубље значење. 

МОТИВ ЉЕПОТЕ ДЈЕВОЈКЕ:

Овдје је ријеч о спољашњој љепоти, оној која прва бива примјећена и која на први поглед очарава. Дјевојка одаје утисак самозадовољне, самосвјесне, умишљене и изазивачки настројене љепоте. Таква љепота је пролазна, нарочито ако није употпуњена духовним вриједностима.

МОТИВ ЉЕПОТЕ СУНЦА:

Љепота сунца је небеска, непролазна и недокучива. Сунце дјелује наспрам дјевојке скромно и стидљиво. Оно је симбол човјекове очараности љепотом. Оно је оплемењено и љубавним осјећањем. Ријеч ОДВУЧЕ упућује ипак на надмоћност Сунца и поред тога што дјевојка демонстрира своју супериорност.

МОТИВ ЗВИЈЕЗДЕ ДАНИЦЕ:

Звијезда има исте квалитете као Сунце. Повезује их обитавање у небеским пространствима, недокучивост и сјај.У небеском простору она сија као што на земљи сија љепота дјевојачког лица. Оплемењена љубављу и окићена својом властитом љепотом и она постаје звијезда.

МОТИВСКА КОМПОЗИЦИЈА:

Казивање у овој пјесми више подсјећа на причање приче, неке бајке чији су јунаци стварни-дјевојка и нестварни/фантастични - Сунце и звијезда Даница.

Зато ова пјесма има наративан тон. У њој нема риме, њен изглед,звучање и значење  усклађени су са давним схватањима и примитивним погледима на непознате или деликатне теме.

Овом пјесмом, народни пјевач давних времена покушава да објасни појаву небеских тијела и настанак звијезде Данице. Интригиран непознатим појава, а не знајући да их објасни тај давни народни пјевач појаву објашњава на свом скученом знању примјерен начин. Тако настају митови.

С друге стране љубав је табу тема у то вријеме и она се увијек помиње на индиректан и метафоричан начин.

ТЕМА ПЈЕСМЕ: Смисао љепоте

ИДЕЈА ПЈЕСМЕ: Љепота је за човјека стална мистерија, она има божанско поријекло,за њом трагамо, али нам њен смисао остаје неухватљив

СТИЛСКА АНАЛИЗА:

- пјесма има наративан тон

Стих: лирски десетерац

Епитети: јарко сунце, равно небо, лијепу дјевојку

Персонификација: излазило, угледа је, ашик учинило

Градација: дјевојка говори, састају се, одводи је на небо

СКАСКА: народна прича, басна предање

МИТОЛОШКА ПЈЕСМА: пјесме које воде поријекло из паганских времена, пјевају о натприродним бићима,представљају искуство древног човјека о животу и природним појавама.

ЗЕМАЉСКО И МИТОЛОШКО

Лирска прича пјесме Сунце се девојком жени сједињује у себи реално и митолошко, земаљско и космичко. Реалну основу чине ситуације из људског живота:

1. задиркивање (чикање) дjевојке и момка,
2. састанак момка и дjевојке,
3. вода (извор) као место састанка,
4. женидба-удаја.

Митолошко у пјесми је увођење небеских тијела, Сунца и звијезде.

Митолошка садржина књижевног дjела има више у етничких функција:

— говори о старости пјесме и промјенама у садржини током времена (митолошки и хришћански слој у истој пјесми, на пример),
— указује на степен развоја друштвене свијести: пјесма као начин да се умилостиве непознате силе,
— то значи да је пјесми приписивана магична моћ,
— на посредан начин, метафором или симболом, исказују се неке истине до којих је човјек дошао кроз своје миленијумско постојање.





  ДЕСПОТ СТЕФАН ЛАЗАРЕВИЋ "СЛОВО ЉУБВЕ" Истраживачки задаци за интерпретацију дјела: 1. Истражите личност деспота Стефана! Зашто ј...