субота, 14. септембар 2024.

 ХЕЛЕНСКА КЊИЖЕВНОСТ

Одломак "Хектор и Андромаха" на стр. 53 -56.

Хеленска или старогрчка књижевност настала је и развијала се као аутентична књижевност која се није наслањала на традицију древног истока. Њен значај је у томе што је извршила огроман утицај не само на књижевност Европе, него и на њен цјелокупан цивилизацијски развој. 

Зато је често називамо колијевком европске цивилизације. 

У хеленској књижевности развили су се готово сви данас познати књижевни родови и врсте:

Први писани споменици старе Грчке потичу из 8. вијека прије нове ере и припадају епици (чувени су Хомерови епови „Илијада“ и „Одисеја“). 

Према званичним изворима лирика се појавила у 7. веку прије нове ере и била је веома распрострањена током 6. вијека. Уз лиру или флауту (уз коју су се пјевале елегије) стари Грци пјевали су о својим осећањима, о срећи и патњи, о љубави и тако установили одлике лирске књижевности које важе до данас. 

Драма се појављује у 6. веку п.н.е. и заузима доминантно место у историји књижевног стваралаштва старих Грка. Током 5. и 4. века била је на врхунцу популарности и тада су настала умјетничка дјела непролазне вредности. Највећи књижевни домети остварени су у драмској врсти коју данас називамо античка трагедија (чувени су трагичари Есхил, Софокле и Еурипид.  

Хеленској књижевности дугујемо и настанак и развој прозног стваралаштва. Проза, као облик уметничке књижевности, појавила се у 6. веку прије нове ере, али се у друге сврхе користила и раније (познато је да су стари Грци били марљиви хроничари, законописци, беседници, филозофи, научници, а за записивање текстова таквог садржаја стихови нису били погодан облик). Сматра се да је први прозни писац и "изумитељ" басне као књижевне врсте био Езоп. 

Стари Грци поставили су темеље европској ликовној уметности (вајарство, зидно сликарство, мозаици), архитектури, филозофији, историографији и многим другим областима људске духовности. 

Најпознатији ствараоци античке грчке су пјесници Пиндар, Алкеј и песникиња Сапфо. Представници драме су трагичари Есхил, Софокле и Еурипид и комедиограф Аристофан.  Оцем историјских наука сматра се Херодот, а најпознатији филозофи су Сократ, Платон и Аристотел. ( кориштен сајт https://knjigoljupci.files.wordpress.com/)

ХОМЕР "ИЛИЈАДА"


ХОМЕР:
Хомер је био старогрчки пјесник, аутор Илијаде и Одисеје. О Хомеру као личности се ништа поуздано не зна. Легенда га описује као слијепог пјесника.
Хомерским питањем зове се недоумица у науци о књижевности у вези  са пјесниковим именом, поријеклом, временом живљења, ауторством, настанком дјела и др.

ТРОЈАНСКИ РАТ У ИСТОРИЈИ И МИТОЛОГИЈИ
То је рат између Ахејаца(Грка) и Тројанаца. 
Парис, син тројанског краља Пријама, отима Хелену, жену краља Микене, Менелаја. Одводи је у Троју.
Ахејску војску предводи Менелајев брат, Агамемнон-краљ Спарте. Највећи Ахејски јунак је Ахил(Ахилеј), а највећи тројански јунак је Хектор- Парисов брат.

ЕП ИЛИЈАДА
Настала је између 9. и 8. вијека прије нове ере.
Описује догађаје који су се десили од 13 - 12. вијека п.н.е.
Има 15 696 хексаметара
Има 24 дијела/пјевања - према броју слова у грчком алфабетру
Радња: десета година Тројанског рата

ДОМАЋИ ЗАДАТАК:
1. Прочитајте одломак из Читанке, Хектор и Андромаха!
2. Шта је тема овог одломка?
3. Како тече фабула овог одломка? Доврши започету фабулу:
- Хекторов долазак кући
- Распитивање за жену и сина
-
-
4. Пронађи и подвуци стихове у којима Хектор износи своја схватања и животне принципе! Наведи његове принципе(разлоге због којих одлази у рат)!
5. Да ли су Андромахини захтјеви себични? Шта је њој на првом мјесту? Какво она искуство има у прошлости?
Наведи Андромахине принципе (разлоге да Хектор не иде у рат)?
6. Опиши лик Хехтора!
7. Опиши лик Андромахе!
8. Шта је ЕП/ СПЈЕВ?

ХОМЕР "ОДИСЕЈА"
Преузето са: https://zizuhotel.ru/bs/lajjfhaki/grecheskie-sireny-opasnye-sireny-mifologiya-drevnih-grekov-kommunikativnye/
К

Одломак из "Одисеје" на стр. 215 - 220:

https://www.academia.edu/28317099/Odiseja_-_Homer


Читање и анализа одломка. Интерактивни приступ анализи дјела:

1.     Локализујте(одредите гдје се налази у цјелокупном дјелу) овај одломак у радњи Одисеје!

2.     Анализирајте композицију одломка!

3.     У чему се огледа фантастичност Одисејевих пустоловина?

4.     Откријте која су значења фантастичних бића и појава?

5.     Дефинишите митско схватање свијета?

6.     Који начини казивања доминирају у овом одломку?

7.     Обратите пажњу на стил и тон Хомеровог пјевања!

8.     Опишите Одисеја!

9.     Кога он симболизује?

10. Дефинишите МИТ, ЕПСКИ ПРИЗОР, РЕТАРДАЦИЈУ и РЕТРОСПЕКЦИЈУ!




  ДЕСПОТ СТЕФАН ЛАЗАРЕВИЋ "СЛОВО ЉУБВЕ" Истраживачки задаци за интерпретацију дјела: 1. Истражите личност деспота Стефана! Зашто ј...